RELIKVIJAS. ASTOŅDESMITIE. KULTŪRAS PLAKĀTS.

RELIKVIJAS. ASTOŅDESMITIE. KULTŪRAS PLAKĀTS.

| Ola Foundation (no 30. augusta)
Sapņu kalendārs Lasīšana RELIKVIJAS. ASTOŅDESMITIE. KULTŪRAS PLAKĀTS. 2 minūtes Nākamais Marks Viļenskis — koncerts (IZPĀRDOTS)

Astoņdesmitie gadi. Latvija. Plakātu māksla. Tie Latvijas cilvēki, kas mākslas pasaulē piedzīvojuši šo laiku, labi zina, ka uz plakātu tēmu ir jāskatās īpaši. 80-to gadu plakāts bija īpašs veids kā māksliniekiem izpaust savas alkas pēc lielākas personīgās radošās brīvības. Šis laiks bija sarežģīts un daudzpusīgs, un tas atspoguļojās arī kultūras plakātos. To vizuālā daudzveidība un spēja iesaistīt skatītāju gan emocionāli, gan intelektuāli, padarīja šos plakātus par nozīmīgiem vēstures lieciniekiem un mākslas izpausmes formu Latvijas kultūras ainā.

Plakātu, it īpaši kultūras plakātu, mākslā bija daudz vairāk iespēju necenzēti paust savu radošo domu. Tajos varēja ietvert zīmes, zemtekstus, signālus, kas liecināja par daudz augstākām brīvības alkām.

Plakātu žanrs atradās pirmsatmodas mākslas avangardā. Plašs vadošo un spēcīgo Latvijas mākslinieku daļa toreiz pievērsās plakātu mākslai tieši šo iepriekš minēto iemeslu dēļ.

Ola Foundation ar patiesu pietāti un lielu cieņu veidoja šo izstādi, piedāvājot skatītājiem izcilu pirmsatmodas mākslinieku: Laimoņa Šēnberga, Gunāra Kirkes, Ilmāra Blumberga, Andra Brežes, Frančeskas Kirkes, Georga Smeltera, Jura Dimitera, Gunāra Lūša, Jura Putrāma, Gunāra Zemgala un Ivara Mailīša radīto kultūras plakātu izlasi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja arhīviem.

Mēs ceram, ka izstāde ļaus apmeklētājiem labāk saprast un izjust šo īpaši sarežģīto pirmsatmodas laiku un radošo izpausmju iespējas plakātu mākslas žanrā.

Mums pašiem tas liekas vitāli svarīgs pieturas punkts Latvijas neatkarības centienos.

Liels paldies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktorei Mārai Lācei par atsaucību muzeja fonda materiālu izmantošanu un mākslas zinātniecei Ramonai Umblijai par sniegto informatīvo atbalstu šīs izstādes tapšanā.

Izstādes kuratori: OIa Foundation dibinātāji Ilze un Uldis Pīlēni 

Izstādes grafiskā dizaina autore: Sandija Šēnberga

Izstāde skatāma: no šī gada 30. augusta līdz 2024. gada 23. februārim

 

turpināt lasīt

Marks Viļenskis — koncerts (IZPĀRDOTS)

Marks Viļenskis — koncerts (IZPĀRDOTS)

5 October, 19:00 | Ola Foundation
Sapņu kalendārs

Sapņu kalendārs

| Ola Foundation (no 30. augusta)