Līdzās ideālam

Līdzās ideālam

| Ola Foundation (no 30. augusta)

No 30. augusta Ola Foundation telpās skatāma jauna mākslas izstāde “Līdzās ideālam”, kurā piedalās divdesmit deviņi Latvijas mākslinieki: Anna Ābola, Aigars Bikše, Elīna Brasliņa, Jānis Deinats, Krista Dzudzilo, Andris Eglītis, Kristaps Ģelzis, Helēna Heinrihsone, Ivars Heinrihsons, Reinis Hofmanis, Ieva Iltnere, Rasa Jansone, Gvido Kajons, Vineta Kaulača, Frančeska Kirke, Sandra Krastiņa, Dace Lielā, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks, Gļebs Panteļejevs, Līga Purmale, Krišs Salmanis, Olga Šilova, Marta Veinberga, Andris Vītoliņš, Edgars Vērpe, Aija Zariņa, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš.

Izstādē aplūkojamas vairāk kā 50 gleznas, fotogrāfijas, skulptūras un digitālie mākslas darbi no autoru, Ola Foundation, Zuzānu un Vitols Contemporary kolekcijām.

‘’Sabiedrība vienmēr ir tiekusies formulēt ideālus mākslā, kultūrā, mūzikā, visās sabiedrībai nozīmīgās dzīves jomās. Katram vēstures posmam ir raksturīgi savi spēcīgi ideāli, kas, izturējuši laika pārbaudi, nostiprinās kā konkrētā laika kultūras kanons. Mainoties laikmetam, līdzi mainās arī šie kanoni. Tā tas notiek cauri gadsimtiem, un šis laiks nav izņēmums. Arī Latvijā mēs esam savu ideālu meklējumos, kas visvairāk uzrunā sabiedrību, tās vērtības, vajadzības, arī kultūrā un mākslā.

Mūsu veidotās izstādes koncepcija balstās uz trim lielumiem: dabas ideāls, sievietes ideāls un laiks. Apmeklējot māksliniekus viņu darbnīcās, izvēlējāmies darbus, raugoties no izstādei pieteiktās tēmas skatpunkta. Mēģinājām apjaust, kā Latvijas mūsdienu mākslinieku darbos šodienas laiks sadzīvo ar šiem trim mākslā tik bieži klātesošiem elementiem – daba, sieviete, laiks. Mums svarīga bija katra uzrunātā mākslinieka personība, viņa redzējums par mūsdienās būtisko.

Konstatējām, ka tāda šeit un tagad laika ideāla jau nav. Bet šodienas radošais mākslinieks ir savu -šī laika, šīs kultūrvides ideālu meklējumos. Katram kas atšķirīgs, unikāls, tāpēc arī izvēlējāmies izstādes nosaukumu ‘’Līdzās ideālam’’.

Laiks transformē visu, arī mūs. Ukrainas karš ir radījis nedzēšamas brūces mūsu sabiedrībā, to skaitā kultūras telpā. Kara atbalss uz pašsaprotamajām vērtībām tagad liek mums paraudzīties no iespējamā apdraudējuma perspektīvas. Dzīvojam laikā, kad jo akūtāk izjūtam un novērtējam tās vērtības, kas mums ik dienu ir tepat pa rokai.

Mēs ceram, ka izstāde būs patiess mākslas notikums, kas iedvesmos un veicinās dialogu starp mākslu un skatītāju.’’

Izstādes kuratores – ‘’Ola Foundation’’’dibinātāja Ilze Pīlēna un māksliniece Sandra Krastiņa

Paldies par sadarbību: LG Electronics Latvia un Mākslas centram Zuzeum

Izstādes grafiskā dizaina autors: Aleksejs Muraško

Izstāde skatāma: no šī gada 30. augusta līdz nākamā gada augustam

turpināt lasīt

Ilmārs Latkovskis - bezmaksas lekcija

Ilmārs Latkovskis - bezmaksas lekcija

12 September, 18:00 | Ola Foundation
Gundars Āboliņš un Andrejs Osokins - poētisks koncerts (IZPĀRDOTS)

Gundars Āboliņš un Andrejs Osokins - poētisks koncerts (IZPĀRDOTS)

17 September, 19:00 | Ola Foundation