Linda Leine / Georgs Pelēcis. Gadalaiki — koncerts

Linda Leine / Georgs Pelēcis. Gadalaiki — koncerts

9 November, 19:00 | Ola Foundation / Ieeja ar ielūgumiem

Pianiste Linda Leine prezentēs albumu “Seasons” ar Georga Pelēča mūziku, ko izdod SKANi

9. novembrī plkst. 19.00 ‘’Ola Foundation’’ kultūrtelpā pianiste Linda Leine prezentēs dubultalbumu “Georgs Pelēcis. Seasons”, ko izdod SKANi. Pianistes izpildījumā skanēs mūzika no Georga Pelēča cikla klavierēm “Gadalaiki”. Koncertus vadīs komponists un žurnālists Edgars Raginskis, koncerta laikā norisināsies sarunas ar komponistu Georgu Pelēci.

Šīgada jubilāra Georga Pelēča skaņdarbu cikls “Gadalaiki” līdz šim nav ticis ierakstīts. Lai iemūžinātu un popularizētu šo mūziku, pianiste Linda Leine 2022. gada februārī strādāja pie ieraksta, kas nu ir izdots un nonāks pie plašākas publikas 11. novembrī. Dubultalbumu “Georgs Pelēcis. Seasons” izdod nacionālā ierakstu kompānija SKANi sadarbībā ar Liepājas koncertzāli “Lielais dzintars”, tas būs pieejams digitāli lielākajās mūzikas straumēšanas platformās, kā arī fiziskā formātā to varēs iegādāties 80 pasaules valstīs. Albuma tapšanu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Claussen-Simon-Stiftung Vācijā.

Komponists Georgs Pelēcis ienāk mūzikā septiņdesmitajos gados. Mācījies Maskavā pie Arama Hačaturjana, viņš nolemj iet pavisam citu ceļu nekā viņa laikabiedri – Sofija Gubaiduļina, Leonīds Desjatņikovs u.c. Kā raksta Jānis Torgāns gaidāmā albuma anotācijā, “mūzikas aprindās visskaļākais panākums ir debija Londonas Karaliskajā Alberta zālē ar mūziku Roalda Dāla pasakai “Džeks un garā pupa”. Sacerējumi skanējuši un skan arī festivālā Alternatīva Maskavā, Lokenhauzas t. s. Krēmera festivālos Austrijā, orķestra Kremerata Baltica repertuārā daudzviet pasaulē, Contemporary Classics Armēnijā, Modern Composers Maltā, Mariinsky International Piano Sanktpēterburgā, Music Forum Hradec Králové Čehijā, Siletz Bay Music Festival Linkolnsitijā ASV un daudzviet citur. Mūsdienās Pelēča mūzika dzirdama visdažādākajos mūzikas pasākumos (arī baleta jomā) ļoti plašā žanru diapazonā un ar visatšķirīgāko tematiku. Blakus latviešu tautasdziesmu un dzejas pasaulei te ir pareizticīgo dziedājumu lauks, arī citas garīgās jomas saskarsmes, veltījumi dažādu laikmetu un kultūru nozīmīgām personībām. Un daba un cilvēks kā eifonijas avots un izpausme.” Pats komponists, runājot par savu mūziku, atzīst: “Visa mana radošā iedvesma nāk no mūzikas, no eifonijas kā ideāla atspulga jeb iemiesošanās ciltszemes. Tiekšanās pēc šī ideāla ir svarīgākā manu darbu tēma.”

 

Lai apliecinātu klausītājiem Pelēča mūzikas neatkārtojamību, kas šķietami vienkāršā skaņurakstā meklē harmoniju un dziļāku jēgu, Linda Leine no komponista plašā devuma klāsta nolēma pievērsties gadalaikiem veltītajai klaviermūzikai. Tā kā cikls “Gadalaiki” ir ļoti apjomīgs, koncertos tiks atskaņotas dažas daļas no tā – Pavasara, Rudens un Jaungada mūzika. Pianiste par skaņdarbiem saka tā: “Pelēča mūzika mani ļoti uzrunā. Tā raisa manī kaut ko īpašu. Esmu ļoti laimīga, kad to klausos.” Linda Leine ir latviešu jaunās paaudzes pianiste, kas jau agri tiekusies uz plašākiem ūdeņiem, atšķirīgākām straumēm un dziļumiem. Pēc Dārziņskolas absolvēšanas un studijām JVLMA meistarība spodrināta Rostokas Mūzikas un teātra augstskolā, Lībekas mūzikas augstskolā, Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā un citur. Un arī specializācija – kameransambļa muzicēšana gan klavieru duetā (četrrocīgi un divām klavierēm), gan ar balsi, gan jaunākais uzsākums ar Trio Fabel ar klarnetisti Annu Gāgani un čellistu Kristapu Bergu. Par šo ansambli stāstot, māksliniece pavēsta arī par sadarbību ar Georgu Pelēci: “Mēs pasūtijām komponistam skaņdarbu, spēlējām to, un es sapratu, ka tas ir kaut kas pasakains.” Ilgu laiku Linda Leine spēlēja kopā ar Darju Maršiņinu klavierduetā. Plašā koncertdarbība mūziķes ir aizvedusi uz tādām slavenām koncertzālēm kā Berlīnes Konzerthaus un festivāliem, t.sk., Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivālu u.c. 2019. gadā iznāca dueta albums „Šūberts-Stravinskis-Vasks“, kas ieguva nominācijas OPUS KLASSIK 2019 balvai. Andrāšs Šifs uzaicināja Leine-Maršiņina duetu sadarboties Švarcenbergas Šūbertiādes ietvaros.

Koncertu norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Ieeja ar ielūgumiem.

Video filmēja Jānis Porietis