Māsas Balanas — koncerts (IZPĀRDOTS)

Māsas Balanas — koncerts (IZPĀRDOTS)

10 February, 19:00 | Ola Foundation
KRISTĪNE BALANAS /VIJOLE/
MARGARITA BALANAS /ČELLS/
10. februārī plkst. 19.00 kultūrtelpā Ola Foundation ar ļoti īpašu koncerta programmu čellam un vijolei, viesosies vienas no mūsu laika spožākajām, talantīgākajām un pasaules atzinību guvušajām māksliniecēm - vijolniece Kristīne Balanas un čelliste Margarita Balanas. 
Esam pagodināti jauno, 2024. gada koncerta sezonu Ola Foundation kultūras dzīvē uzsākt ar tik īpašu koncertu. Māsas BALANAS žilbinājušas publiku un kopā uzstājušās koncertzālēs visā pasaulē, tāpēc atkalsatikšanās dubultkoncertā Latvijā ir skaists notikums gan abu māsu muzikālajā ceļā, gan Ola Foundation koncertu pieredzē.
Koncerta programma veidota kā skaista, jutekliska saruna mūzikā starp čellu un vijoli ar G.F.Hendela, J.Halvorsens, J.S. Baha, F. Šūberta, M.Ravēla, P.Vaska un citu slavenu komponistu skaņdarbiem.
Vijolniece Kristīne BALANAS ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm. Laikraksts The Times raksturojis viņu kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi.
Prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, godalgota ar 3.vietu nozīmīgajā Starptautiskajā ARD mūzikas konkursā, saņēmusi Spānijas karalienes Sofijas Izcilības fonda Jaunā talanta balvu un Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Rektora balvu par ieguldījumu, nesot akadēmijas vārdu pasaulē.  
“Nepieradināts, drosmīgs, aizraujošs sniegums” - tā Kristīnes Balanas spēli raksturo žurnāls The Strad. 
Vijoles spēli mācījusies Emīla Dārziņa Mūzikas skolā. Ar izcilību absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju, kur mācījās pie Ģerģa Pauka, un Hansa Eislera Mūzikas augstskolu Koljas Blahera klasē.
2023./2024. gada sezonā gaidāmas Kristīnes debijas ar Grankanārijas (Spānijas), Ščecinas, Džordžes Enesku filharmonisko orķestri un atkārtota uzstāšanās ar Deutsche Philharmonie Merck orķestri, lai kopā ar diriģentu Benu Palmeru atskaņotu Brāmsa Vijoļkoncertu.
Muzicējusi pasaulslavenās koncertzālēs - Berlīnes filharmonijā, Londonas Sautbenkas centrā, Pērsela zālē un Bārbikena zālē, Ņujorkas Kārnegija zālē u.c. 
Kā soliste uzstājusies ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Berlīnes simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri, Izraēlas “Camerata Jerusalem”, Markes Filharmonisko orķestri Itālijā, Sendai simfonisko orķestri Japānā, RTE Nacionālo simfonisko orķestri Īrijā, “Cardiff Sinfonietta” u.c. 
Čelliste Margarita BALANAS ir viena no spožākajām savas paaudzes jaunajām čellistēm.
Margarita ir vairāku starptautisku konkursu laureāte un vairāku fondu stipendiāte - apbalvota ar prestižo ABRSM stipendiju, “Martin Music Scholarship Fund” stipendiju un Karaliskās Mūzikas akadēmijas divsimtgades stipendiju, lai 2021. gadā ieskaņotu savu debijas albumu izdevniecībā “Linn Records”. Saņēmusi nomināciju Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Gada jaunais mūziķis 2018”.
Margarita ir uzstājusies prestižākajās koncertzālēs visā pasaulē - Kārnegija koncertzālē Ņujorkā, Berlīnes Filharmonijā u.c., muzicējot kopā ar tādiem slaveniem orķestriem kā Minhenes, Barselonas, Berlīnes, Markes, Maltas u.c., kā arī uzstājusies Classic FM, Scala Radio, BBC Radio 3 In Tune.
Pašreiz Margarita studē Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā prof. Matsa Lidstrēma klasē. Viņa ir piedalījusies Natālijas Gūtmanes, Mišas Maiska, Rafaela Volfiša, Roberta Koena, u.c. meistarklasēs, kā arī pati jau ir sniegusi meistarklases Anglijā un Ziemeļamerikā. 
2023./2024. gada sezonā. Margarita ir diriģenta Pāvo Jervi asistente Cīrihes “Tonhalle-Orchester”. Šīs gada svarīgākie notikumi ietver uzstāšanos ar Deutsche Philharmonie Merck orķestri, Drēzdenes un Moritzburg mūzikas festivālos, turnejas kopā ar Anni Sofiju Muteri un orķestri “Mutter Virtuosi” pa ASV un Eiropu. Margarita diriģēs Cīrihes Tonhalle-Orchester, Orquestra Do Algarve, kurā kā soliste muzicēs viņas māsa vijolniece Kristīne Balanas, Kaimanu mākslas festivālā Camerata un orķestri ANONIMI. Margarita ir orķestra un labdarības organizācijas ANONIMI dibinātāja un mūzikas direktore.